sobota 12. října 2013

Co je to umění?

Definice nedokáže vystihnout podstatu.
Pár slovy nelze shrnout tisícileté snahy člověka o vyjádření jeho vnímání. Ale i přesto, a právě možná proto, si tuto otázku lidé stále pokládají.
Podle Ottova slovníku naučného je umění:
"Úmyslné tvoření nebo konání, jehož výsledek nad jiné výtvory a výkony vyniká jistou hodnotou již při pouhém nazírání a vnímání, tj. hodnotou estetickou."
Encyclopedia Britannica vymezuje umění jako:
"Užívání dovedností a představivosti k vytvoření estetických předmětů, prostředí nebo zážitků, které lze sdílet s druhými lidmi."
Podle prof. C. Tiedemann z hamburské univerzity je umění:
"Ta oblast kulturní činnosti, kde se lidé snaží podle svého nadání, znalostí a dovedností vyjadřovat své myšlenky a city buď vytvářením děl nebo jednáním."
...
A kdo je tedy onen umělec?
Ten, kdo TVOŘÍ bez cíle tvořit Umění. Nepotřebuje nic (krom základních lidských potřeb), než naplnit svou touhu seberealizace. Prostřednictvím hmotného vyjádření svých myšlenek a emocí se snaží komunikovat s okolním světem. Ten pro něj bývá inspirací, dává mu podněty k tvorbě.
Pro tuto složitost bývá často umělec považován svým okolím za "nepochopitelného tvora", což je dáno odlišným postojem a přístupem k životu a zavedeným hodnotám.
...
A pár citátů na závěr:
Umění je podpis civilizací.   Baverly Sills
Tajemství umění spočívá v tom, že nehledáme, nýbrž nacházíme.   Pablo Picasso
Umění smývá z duše prach každodennosti.   Pablo Picasso
Umění je lež, díky níž poznáváme pravdu.   Pablo Picasso


Žádné komentáře:

Okomentovat